Uvodni koncert - Obnova orgel

OBNOVA ORGEL V CRNGROBU
Pojdi na vsebino
KONCERT ŠKOFJELOŠKEGA OKTETA ZA PROJEKT OBNOVE ORGEL V CRNGROBU

V starodavni romarski cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu pri Škofji Loki, ki je v svoji manjši različici stala na tem mestu že v 13. stoletju, smo v soboto, 20. oktobra 2018, s koncertom Škofjeloškega okteta začeli velik projekt obnove enih najstarejših orgel na slovenskem, ki izhajajo iz l. 1743. Crngrobske orgle, delo mojstra Janeza Janečka, so biser slovenske kulturne dediščine z izjemno zgodovinsko vrednostjo. Lepa rožnata omara, okrašena z marmoriranim vzorcem, številnimi pozlačenimi okraski, vazami in medaljoni, spada med najlepše v Sloveniji. Po 275 letih so orgle potrebne temeljite obnove.
Pobudnik projekta in predsednik strokovnega odbora za obnovo orgel, Gregor Voje, je v sodelovanju s Škofjeloškim oktetom in godalno komorno zasedbo mladih domačih glasbenikov pripravil bogat glasbeni program najlepših Marijinih pesmi slovenskih in tujih skladateljev, pevci pa so ob zaključku koncerta zapeli še nekaj najlepših domovinskih pesmi. S povezovalcem koncerta Gašperjem Murnom smo se sprehodili skozi različne zgodovinske mejnike kraja in cerkve in se ustavili ob najpomembnejših dogodkih v razvoju crngrobskih orgel. Več iz brane besede navajamo spodaj.
Hvala glasbenikom in vsem obiskovalcem, ki ste s svojo navzočnostjo podprli začetek tega velikega projekta, za katerega verjamemo, da ga lahko uresničimo le v povezanosti drug z drugim in v zavedanju, da nosimo veliko odgovornost spoštovati dragoceno in bogato dediščino naših prednikov ter jo z vso skrbnostjo predati naslednjim rodovom. Hvala g. Robertu Strahu, kandidatu za župana na bližajočih se lokalnih volitvah, ki je navzoče pozdravil in se zavzel za uspešno uresničitev zastavljenega cilja obnove orgel. Hvala vsem, ki ste poskrbeli za okrepčilo ob zaključku projekta med druženjem pod vhodno lopo z arkadami. Hvala vsem, ki ste ob tem dogodku darovali svoje prispevke za obnovo orgel – skupaj smo zbrali malo manj kot 500 EUR. Bog povrni!
Župljani Stare Loke se zavedamo, da projekt presega župnijske okvire, zato vabimo vse, ki nam je mar za dragoceno sakralno kulturno dediščino, da s skupnimi močmi povabilo k obnovi teh znamenitih orgel ponesemo širše v domovino in tudi preko meja. Naj to postane naš skupen program za oživitev tega pomembnega starodavnega romarskega kraja, da postane kraj naših srečevanj z Bogom in ljudmi!
Zapisala: Urška Florjančič
_______________________________________________

_______________________________________________

Nekaj odlomkov iz brane besede na koncertu,
Gašper Murn
Crngrob je majhno naselje, približno 4 km oddaljeno od Škofje Loke, ki ima bogato in dolgo zgodovino. Kraj se prvič omenja v listinah iz leta 1291, pod imenom Erngrüb, kar je skovanka dveh nemških besed ern – orati in groube, kar pomeni kotanja. Tako že njegovo ime opisuje plodnost zemlje na kateri so postavili tole naselje. Najpomembnejša znamenitost kraja je zagotovo cerkev Marijinega oznanjenja, ki krasi kraj že od 13. stol.
Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu velja za enega največjih umetnostnih spomenikov na slovenskem. Gre za cerkev, ki skriva bisere kar treh umetnostnih obdobij. Začetki gradnje cerkve segajo v 13. stol., še v obdobje romanike. Cerkev se je nato nadgrajevala in dopolnjevala naslednjih tristo let v obdobju gotike, njena gradnja pa se je z bogato okrasitvijo in kapo zvonika zaključila v baroku. Barok je torej poskrbel, da je cerkev bogato okrašena. Še posebej bi vsak Ločan verjetno izpostavil fresko Svete Nedelje, ki prikazuje kaj vse se ob nedeljah in ostalih praznikih ne sme početi. Freska je poznana ne samo v Sloveniji, pač pa tudi v širšem evropskem prostoru.
Ena od znamenitosti cerkve v Crngrobu so crngrobske orgle, ki naj bi imele eno najlepših omar na slovenskem. Bogato marmorirano ohišje, vrsta pozlačenih okraskov, medaljonov in veznikov dajejo orglam prav poseben umetniški pečat.
Orgle so veličastno glasbilo. Njihovo ime izhaja iz grške besede oreganon, kar pomeni instrument. Njihov razvoj sega vse tja v antično Grčijo in v iznajdbo piščali, ki so jih kmalu oblikovali v hydralous, pri katerem je tlak zraka skozi piščali uravnavala voda. Prvi zapisi o omenjenem glasbilu segajo tja v 2. stol. pred Kristusom. V Evropi so orgle začele svoje veliko popotovanje z Rimljani v 1. stol. po Kristusu. Do takrat so dobile tudi kovaški meh, ki je uravnaval zračni tlak skozi piščali. Prve orgle naj bi bile izdelane leta 246 in so bile namenjene za spremljavo pri gladiatorskih bojih in v tedanjih bazilikah. Sledila je večstoletna prekinitev. Orgle so se ponovno pojavile spet v 8. stol., od 9. stol. dalje pa so jih zaradi izredne akustike in veličastja začeli vgrajevati predvsem v cerkve.
Prve sodobnejše orgle naj bi v Evropo poslal cesar Konstantin Kopronim leta 742 kot darilo kralju Pipinu. Tako so prve orgle v Evropi dobili v karolinški prestolnici v Aachenski cerkvi. V oblikah kot jih poznamo danes pa so orgle začeli izdelovati proti koncu srednjega veka in nato v baroku ter renesansi. Danes so orgle nepogrešljivo glasbilo v cerkvah in koncertnih dvoranah.
Baročne orgle imamo tudi na koru cerkve v Crngrobu. Crngrobske orgle - biser slovenske kulturne dediščine z izjemno zgodovinsko vrednostjo in dragocenost ne le te cerkve, pač pa celotnega kraja, Slovenije in njene umetnosti. Prve orgle je ta cerkev dobila v letu 1649, vendar pa so jih že po slabih sto letih zamenjale sedanje, ki jih je izdelal mojster Janez Janeček. Lepa rožnata omara je okrašena z marmoriranim vzorcem, krasijo pa jo še številni pozlačeni okraski, vaze in medaljoni. Gre za eno lepše okrašenih omar na slovenskem, če ne kar najlepšo. Tukajšnje orgle so edinstven instrument, ki se razlikuje od svojih sorodnic po večini cerkva na slovenskem.
Župnijski urad Stara Loka (dr. Alojz Snoj),  Stara Loka 63,  4220 Škofja Loka
 
Namen nakazila:  OBNOVA ORGEL V CRNGROBU
Koda namena: CHAR
TRR: SI56 3000 0001 1047 269
BIC banke:  SABRSI2X
Sklic: SI 00 1743-2018  
Nazaj na vsebino